V November Conference

The cooperation between Norway and Brazil has been increasing the last 10 years, especially within the O&G sector. Both countries has challenges within RD&I, that is considered best solved by joint efforts, bringing together the competences, technologies and industrial players of both countries.

The November Conference will in 2017 focus on six thematic research areas, each closely related to the technological target areas in the BN21 agreement. These areas are not only important for both countries’ energy industry, but are also based on on-going bilateral RI&E partnerships between Brazilian and Norwegian institutions. The common goal of the conference on both the Brazilian and the Norwegian sides is that these research areas should not only foster and promote more state-of-the-art research but also generate relevant higher education and increased cooperation with industry.

The registrations is closed.

Previous Editions

Date

Monday, 6 November 2017 Start Time: 08:30
End Time: 20:30
Tuesday, 7 November 2017 Start Time: 09:00
End Time: 18:00

Venue

Centro Brasileiro de Pesquisas Físicas (CBPF)

R. Dr. Xavier Sigaud, 150
Rio de Janeiro - Rio de Janeiro
Brazil

Hotel recommendation:

Hilton Hotel, click here

If you have experienced any problem, please, contact Jetro Damasceno

Marriott Hotel, click here

Program

Monday, 6 November 2017

08:30

30 minutes

Welcome Coffee and Registration

09:00

20 minutes

Welcoming words

Sissel Hodne SteenGeneral ConsulRoyal Norwegian Consulate General
Prof Morten DæhlenDeanUniversity of Oslo
Mauricio Alves SyrioSuperintendentFINEP
Moderator: Stein-Gunnar BondevikDirectorInnovation Norway

09:20

30 minutes

Institutional perspectives

Jan-Magne BaeSenior AdvisorNorwegian Ministry of Petroleum & Energy
Mauricio Alves SyrioSuperintendentFINEP
Rune AndersenCounsellor Science & TechnologyThe Research Council of Norway

09:50

40 minutes

Industrial perspectives

Andrea AchoaTechnology leaderStatoil
Ricardo Rezende RamosPetrobras - CENPES
Raphael NaghirniacInnovation & Technology & Business ManagerAker Solutions

10:40

30 minutes

Coffee break

11:10

30 minutes

Keynote - Digitalisation: How can we mix the ”new oil” and the old oil? The role of IT research.

David CameronCenter CoordinatorUniversity of Oslo | Center for Scalable Data Access in the Oil & Gas Domain

12:15

1 hour and 45 minutes

Lunch at Ráscal - Rio Sul

14:00

3 hours

Parallel Session 1: Environment and Improved Oil Recovery

Show Sessions Hide Sessions

14:00

3 hours

Parallel Session 2: Subsea Operations

Show Sessions Hide Sessions

17:00

20 minutes

18:00

2 hours and 30 minutes

Cocktail and dinner at Fogo de Chão

Address: Av. Repórter Nestor Moreira, s/n • Botafogo • Rio de Janeiro • RJ • CEP: 22290-210

Tuesday, 7 November 2017

09:00

30 minutes

Breakfast and registration

09:30

2 hours and 45 minutes

Parallel Session 3: Flow Assurance

Show Sessions Hide Sessions

09:30

2 hours and 40 minutes

Parallel Session 4: Digitalisation

Show Sessions Hide Sessions

12:15

1 hour and 45 minutes

Lunch at Ráscal - Rio Sul

14:00

2 hours and 45 minutes

Parallel Session 5: Exploration-relevant Geosciences

Show Sessions Hide Sessions

14:00

2 hours and 45 minutes

Parallel Session 6: Materials Technology

Show Sessions Hide Sessions

16:45

15 minutes

Coffee break

17:00

1 hour

Closing remarks

Introduction by Ingvil Smines Tybring-GjeddeState SecretaryNorwegian Ministry of Petroleum and Energy

Brazilian University Partners

Brazilian University Partners Logo 7
Brazilian University Partners Logo 6
Brazilian University Partners Logo 5
Brazilian University Partners Logo 4
Brazilian University Partners Logo 3
Brazilian University Partners Logo 2
Brazilian University Partners Logo 0

Norwegian University Partners

Norwegian University Partners Logo 7
Norwegian University Partners Logo 6
Norwegian University Partners Logo 5
Norwegian University Partners Logo 4
Norwegian University Partners Logo 3
Norwegian University Partners Logo 2
Norwegian University Partners Logo 1